Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Počelo "drive in" testiranje pred karlovačkom bolnicom: Može i ...

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u četvrtak prijepodne nijednoj novoj osobi nije potvrđena zaraza koronavirusom pa se ukupan broj oboljelih zaustavio na 43, a čekaju se rezultati za još 33 uzorka, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.

 Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako su dva jučer popodne potvrđena slučaja iz Ploča i Kule Norinske u dolini Neretve, a svi su njihovi kontakti obrađeni i nalaze se u samoizolaciji.

 Lakić je dodao kako je u tijeku edukacija djelatnika Doma zdravlja Dubrovnik u uzimanju i slanju uzoraka te načinu korištenja zaštitne opreme, a idući tjedan će isto proći i djelatnici domova zdravlja u Korčuli i Metkoviću.

‘Drive in’ model testiranja uskoro u Dubrovniku, Metkoviću, Korčuli

 “Tako ćemo u tim gradovima omogućiti uzimanje briseva iz vozila po ‘drive in’ modelu. Dotad svi sa sumnjom osobno dolaze na testiranje, a ako je netko dokazano pozitivan i dokaže mu se stanje, dolazi po njega Hitna pomoć ili sanitetski prijevoz“, izjavio je.

 Istaknuo je kako su “slobodni i nezarazni za okolinu” svi oni koji su preboljeli virus nakon 28 dana provedenih u samoizolaciji od dana početka simptoma. Dodatno će biti testirani samo oni koji spadaju u posebne kategorije, poput zdravstvenih djelatnika i sličnih zanimanja bitnih za funkcioniranje sustava.

 Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić rekao je kako je 11 pozitivnih pacijenata smješteno na Odjelu za infektivne bolesti i stabilnog su općeg stanja. Dvoje starijih pacijenata s kroničnim bolestima su na respiratoru u jedinici intenzivnog liječenja, ali nisu intubirani.

 Troje pacijenata ranije prevezenih u splitski KBC još uvijek su nepromijenjenog stanja, intubirani su i na respiratoru.

 Bekić je naveo kako su i dalje među bolničkim osobljem zaraženi po jedan liječnik i medicinska sestra, za koju je utvrđen kontakt s područja Konavala.

 U samoizolaciji je deset liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik, svi su dobrog općeg stanja, a dio njih je i testiran.

 Načelnik stožera Joško Cebalo kazao je kako je od početka pandemije na testiranje ukupno upućeno 330 uzoraka, za 43 se pokazalo da su pozitivni na virus, dok se još čekaju rezultati za 33 osobe.

 U karanteni je i dalje jedan hrvatski državljanin, a u zadnja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje mjere samoizolacije na području doline Neretve.

Ukinuto pet graničnih prijelaza s BiH

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je ukinuto pet graničnih prijelaza za pogranični promet prema BiH (Gabela Polje, Vukov Klanac, Unka, Imotica i Slano).

 Dosad je ukupno utvrđeno 15 slučajeva kršenja mjere samoizolacije, među njima i dvostruki prekršitelj.

 Župan Nikola Dobroslavić ocijenio je kako je epidemiološko stanje u županiji i dalje dobro, pohvalivši građane na poštivanju propisanih zaštitnih mjera.

 Odao je i priznanje svim zdravstvenim djelatnicima na prvoj liniji borbe protiv koronavirusa, ali i svima ostalima, od stožera, policije, Crvenog križa do Caritasa i mnogobrojnih volontera.

Autor: HINA