Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Domenika Žuvela, dobitnica Općinskog priznanja za izvanredna postignuća u 2018. za ostvarene zapažene rezultate u javnom djelovanju na glazbenoj sceni, bila je gošća današnje emisije Sve je lako kad si mlad. U relativno kratkom vremenu postigla je zapažene uspjehe na glazbenoj sceni, počevši od nastupa na Splitskom festivalu 2017. godine gdje je dobila nagradu za najboljeg debitanta, pobjedi na prošlogodišnjem splitskom festivalu, do nedavnog sudjelovanja na Dori, natjecanju za hrvatsku predstavnicu za pjesmu Eurovizije. „Kao rođena luška, ali i sa blatskim genima, bilo je neminovno da se počnem baviti ovim poslom. Vela Luka je najraspjevanije malo dalmatinsko mjesto u Hrvatskoj, i svima nama je urođeno da se bavimo pjevanjem“, navodi ova mlada uspješna pjevačica, koja je u svom prebukiranom rasporedu aktivnosti našla vremena da bude naša gošća. „Ovo priznanje mi jako puno znači, osobito jer sam ga dobila od moje Vele Luke, i ovo mi je poticaj da i dalje nastojim kroz pjesmu promovirati Velu Luku“, rekla je Domenika, koja je od malih nogu u ovim vodama, a koja je i po struci profesorica glazbene kulture, stoga joj je, kako kaže, suđeno se baviti glazbom cijeli život.

 

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.    Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

U četvrtak, 21. ožujka u organizaciji Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ i Centra za kulturu Vela Luka održana je manifestacija „Proljeće s Vučetićem“. Ove godine obilježena je 110. godišnjica rođenja Šime Vučetića nagrađivanog akademika, esejista, pjesnika, književnog povjesničara i kritičara rođenog u Veloj Luci. „Proljeće s Vučetićem“ kulturni je događaj koji se u Veloj Luci održava petu godinu za redom, a tema ovogodišnjeg bila su Luška praznovjerja i vjerovanja.

Događaj je započeo u poslijepodnevnim satima kada je načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić postavila vijenac uz spomen ploču na rodnoj kući i grobu Šime Vučetića.

Program je nastavljen u galeriji Centra za kulturu Vela Luka, gdje se uvodno posjetiteljima obratila profesorica Andrea Živko koja je naglasila širenje projekta van okvira same poezije. U sklopu programa uslijedio je nastup dramske skupina „Fritaja“, pod mentorstvom profesorice Damire Padovan, čiji su članovi izveli humoristične igrokaze na temu luških praznovjerja. Zatim je publika imala priliku poslušati  Vučetićevu poeziju u izvedbi učenika Osnovne škole Vela Luka.

Ravnateljica Narodne knjižnice „Šime Vučetić“ Anita Borovina, istaknula je važnost očuvanja nematerijalne kulturne baštine i ujedno najavila izdavanje knjige koja će sadržavati usmena saznanja o luškim praznovjerjima prikupljenim tijekom ovog projekta. U prikupljanju više od stotinu raznih praznovjerja zajedno sa učenicima sudjelovale su nastavnice Nikolina Padovan Plantić i Fani Žuvela iz Osnovne škole Vela Luka te nastavnice Zdenka Žuvela Borovina, Jasminka Oreb i Andrea Živko iz Srednje škole Vela Luka.

Cjelokupan događaj upotpunili su Nikola Šeparović na gitari te Filip Mirošević i Antonio Tomašić na saksofonima.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Dobitnik Javnog priznanja za životno djelo osobama zaslužnim za dobrobit Vele Luke (Golubica Općine Vela Luka), ove je godine Vinko Prižmić – za njegov humanitarni rad i doprinos razvoju društvenog i gospodarskog života mjesta. Tim povodom gost u današnjoj emisiji Kulturni krajolik bio je ovogodišnji laureat za životno djelo Vinko Prižmić, koji se ovom prilikom se zahvalio na priznanju, te je istaknuo koliko je značajno kada si prepoznat i cijenjen od svoje vlastite sredine. U svom dugogodišnjem bavljenju spašavanjem ljudskih života, do nedavno ravnatelj HGSS-a, Vinko Prižmić osvrnuo se na brojne opasne i manje opasne situacije u kojima se nalazio. „Više puta u životu sam promislio: ovo je kraj! Ali, eto, sudbina je htjela da preživim opasnosti u kojima sam se zatekao“, navodi Vinko Prižmić, koji je od nedavno u mirovini, ali još uvijek vrlo aktivan na polju spašavanja ljudskih života. „Obzirom da sam od nedavno u mirovini, planiram se stalno preseliti u moju rodnu Velu Luku, i jedva čekam da se posvetim mirnijem ritmu života, maslinama i prirodi“, ističe Vinko Prižmić, te čak razmišlja i o tome da napiše knjigu o svojim brojnim dogodovštinama tijekom svog 47-godišnjeg članstva u HGSS-u. „Za Velu Luku je jako važno da je prepoznata na turističkom tržištu po brojnim aktivnostima vezanim za aktivni turizam, kao što je boravak u prirodi, planinarenje, obilježavanje punktova, a sve to radimo u suradnji sa PD Mareta. Upravo je i tijeku i škola planinarenja koju PD Mareta organizira u suradnji sa TZ i općinom Vela Luka,“ rekao je naš današnji gost koji se uvijek vrlo rado odazove pozivu PD Mareta da svoja iskustva podijeli sa polaznicima škole planinarenja.

Fotografija Luška strka.    Fotografija Luška strka.

Na prvu noć proljeća, noć punog mjeseca, i dan djece sa Dawnovim sindromom, u Veloj Luci je održana prva mrkla strka, noćni trail, na kojemu je sudjelovalo je 140 ljudi. 7 km duga trail staza počevši od crkve sv. Josipa, išla je uz more, obilazeći čak 5 crkvica. Utrka je krenula kad je sa zvonika odzvonilo osam sati a cilj je bio u uvali Gradini, točnije zvonik crkvice sv. Ivana 28,39 minuta nakon, prvi je zazvonio Leo Zlokić apsolutni pobjednik. Samo četiri minute kasnije, zazvonila je i Jelena Surjan, najbrža trkačica utrke. Posebna nagrada, za zadnji feral, najsporiju šetačicu, pripala je Tatiani Aleksić, iz Njemačke, koja je zazvonila čak 60 min nakon pobjednika. Zabava uz logorsku vatru, vrući čaj, kolače, piće, slastice, voće glazbu i druženje, trajala je do duboko u noć.

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Gošća u programu Radia M, ovoga četvrtka bila je Općinska načelnica Katarina Gugić, koja se osvrnula na najvažnije aktivnosti Općine Vela Luka. Istaknula je najvažnije rezultate i projekte realizirane u proteklom periodu, a također je najavila i neke nove projekte. Posebno je naglasila projekt sanacije deponija Sitnica, zajedničkog projekta sa susjednom općinom Blato, koji se financira novcem Svjetske banke i Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti.
Spomenula je i planiranu memorijalnu zbirku koja će biti posvećena našem velikom umjetniku, pjevaču i glazbeniku Oliveru Dragojeviću, a koja će se postaviti uz potporu Ministarstva kulture i Vlade RH.

Današnji gost u programu Radia M, bio je predsjednik udruženja obrtnika Korčula – Lastovo Goran Šego, koji je govorio o problemima sa kojima se sve više susreću obrtnici, osobito otočni obrtnici.
„Početkom godine stupio je na snagu Zakon o obrtu, koji je donio neke novine u obrtničkom poslovanju. Činjenica je da su otočki obrtnici u lošijoj poziciji u odnosu na obrtnike sa kopna, jer nas opterećuje cijena prijevoza, skuplja nabava repromaterijala, a sve to utječe na konačnu cijenu naših proizvoda, što nam otežava poslovanje“, rekao je predsjednik udruženja obrtnika Korčula – Lastovo, te naglasio da je na nedavnom sastanku HGK, na kojemu je sudjelovao, rečeno kako Vlada RH pokazuje volju da se pomogne otočanima, ali, kako kaže: „vrlo su mali pomaci po tom pitanju“!
„Hrvatski obrtnici i dalje zaostaju za europskim, jer su u Europi ova pitanja odavno regulirana zakonom, a mi se, eto, još uvijek snalazimo i pokušavamo dostignuti europski standard poslovanja“, navodi Goran Šego.
Inače Udruženje obrtnika Korčula – Lastovo već godinama za sve svoje članove, ali i za sve željne dobre zabave, organizira ples obrtnika, pa će tako biti i ove subote, 23. 3., a ples će se održati u hotelu Korkyra s početkom u 21 sat. Uz bogatu lutriju i veselo raspoloženje, sve posjetitelje očekuje i bogata večera uz neograničeno piće, po cijeni od 180 kuna, a rezervacije su na recepciji hotela. Svi koji žele donirati poklon za lutriju, mogu ga donijeti u svjećarnicu Dada do početka plesa. Za dobar provod pobrinut će se grupa Allo, allo.

Idite na Vrh
Template by JoomlaShine