Dokumentarna izložba pod nazivom „Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“

 

Dokumentarna izložba pod nazivom „Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“ otvorena je 9. kolovoza 2018. u galeriji Centra za kulturu Vela Luka napedesetu obljetnicu Prvog međunarodnog susreta likovnih umjetnika u Veloj Luci.

Slikovni rezultat za stipendije

Na temelju članka 9. Odluke o stipendiranju učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja (Službeni Glasnik Općine br. 10/2010), Načelnica Općine Vela Luka raspisuje:

NATJEČAJ ZA DODJELU STIPENDIJA
za školsku/akademsku godinu 2018./2019.

Fotografija Vela Luka Tourist Board.

Zadnjeg dana manifestacije „Stajun od lumblije“ u konobi Skalinada održana je radionica izrade lumblije pod vodstvom Iskre Vlašić koja je pobudila veliki interes kod mještana ali i gostiju. Voditeljica radionice na vrlo je zanimljiv način prezentirala recepturu koju je prikupljala od starih veloluških domaćica te je pokazala svoj način pripreme lumblije. Sudionici ove radionice doznali su i neke male tajne u pripremi lumblije a na kraju su svi kao prigodan poklon dobili – pregaču sa natpisom Stajun od lumblije, Vela Luka. Na radionici nam se pridružila i novinarka Deutsche Welle, koja je osim sudjelovanja u samoj radionici, iskoristila priliku za intervju sa gospođom Iskrom.
Manifestacija je u večernjim satima završena predavanjem prof. Tonka Barčota na temu O simbolici sunca i najstarijem zapisanom receptu lumblije - nove spoznaje o svisvetskom obicajnom kontekstu nakon čeka je za kraj dipl. ing. agr. Barbara Mirošević ispred Udruge maslinara Vela Luka predstavila projekt - Lumblija - zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Kako bi kušali lumblije sa radionice Iskre Vlašić sudionici su se još jednom okupili u subotu u konobi Davorin na zajedničko druženje na kojemu su podijelili dojmove i počeli planove za Stajun od lumblije slijedeće godine.
Ovim putem zahvaljujemo svima koji su nam izišli u susret i pomogli pri realizaciji manifestacije.
Vidimo se i dogodine!

Fotografija Vela Luka Tourist Board. Fotografija Vela Luka Tourist Board.

U Centru za kulturu Vela Luka je, pred brojnom domaćom i stranom publikom, održan centralni dio manifestacije „Stajun od lumblije“ - Izbor za Zlatnu lumbliju 2018. godine u organizaciji Općine Vela Luka i TZO Vela Luka. Prisutnima se uvodno obratila Načelnica Katarina Gugić koja je zahvalila svim sudionicima natjecanja te naglasila važnost održavanja ovakvih manifestacija u cilju očuvanja i promocije veloluške tradicije i običaja. Izrazila je i svoje zadovoljstvo što je Udruga maslinara Vela Luka ove godine predala Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitom zemljopisnog podrijetla naziva „Lumblija“ kao našeg tradicionalnog kolača. Na natjecanje je prijavljeno ukupno 17 lumblija a nagrade su osvojili: treće mjesto i „Brončanu lumbliju“- osvojila je Udruga maslinara Vela Luka, drugo mjesto i „Srebrnu lumbliju“ osvojila je Leonida Grbin a pobjednicom i nositeljicom titule „Zlatna lumblija“ 2018. godine proglašena je Miljana Dragojević. Konkurencija je i ove godine bila jaka i o pobjedniku su odlučivale nijanse. Stručni žiri koji je ocjenjivao lumblije bio je u sastavu: prof. Josip Žuvela - savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, autor brojnih knjiga i udžbenika, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada te nositelj titule Viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija. Prof. Žuvela porijeklom je velolučanin i bio je u ulozi predsjednika žirija. Radenka Barčot – aktivna umirovljenica, dugogodišnja vrijedna članica Lige protiv raka koja redovno sudjeluje u pripremi slastica na svim prigodnim manifestacijama u Veloj Luci. Iskra Vlašić – aktivna umirovljenica koja se nakon 4o-to godišnjeg radnog vijeka provedenog u Zagrebu vratila na otok Korčulu sa namjerom da sačuva autentične proizvode svog otoka. Prije 10-tak godina zaštitila je lumbliju oznakom hrvatski otočni proizvod a prošle je godine sa lumblijom pobijedila na izboru za najbolji prehranbeni proizvod od maslinovog ulja održan na međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak 2016. u Bolu na Braču. Biljana Milina – kuharica u obiteljskoj konobi Mate u Pupnatu. Posebno se bavi izradom neobičnih i inovativnih slastica inspiriranih autentičnim ambijentom otoka Korčule . Marko Barčot – poznati veloluški kuhar bogatog iskustva. Rado viđen član žirija na brojnim manifestacijama u Veloj Luci. Ovu godinu prvi je puta dodijeljena i posebna nagrada za najlijepše uređeno izložbeno mjesto koju je osvojio Dječji vrtić Radost. Za kulturno umjetnički program, koji je upotpunio cijelo događanje, bili su zaslužni Mješovita klapa FD Kumpanije pod vodstvom Janesa Vlašića te Folklorno društvo Mafrina. Posjetitelji su, osim u kušanju lumblija, mogli uživati i u raznim vrstama likera, džemova i slatkih delicija koje su pripremili lokalni OPG-ovi, a mogli su i kupiti lumblije koje su pravila djeca iz Dječjeg vrtića Radost, Učeničke zadruge Meja i Srednje škole Vela Luka. Vrijedne žene iz udruge Liga protiv raka KPLM napravile su prezentaciju svih sastojaka od kojih se pravi lumblija i pokazale postupak pripreme lumblije. Dio sredstava za realizaciju manifestacije „Stajun od lumblije“ dodijelila je i Dubrovačko-neretvanska županija koja je na taj način podržala namjere Općine Vela Luka i TZO Vela Luka da ova manifestacija postane tradicionalna i sve uspješnija iz godine u godinu.

Izvot: TZO Vela Luka

Fotografija Vela Luka Tourist Board. Fotografija Vela Luka Tourist Board.

Fotografija Vela Luka Tourist Board. 

Dalmatinska kuhinja je i rustikalna i salonska, i za pučanina i za kralja. Osim toga, tamo gdje prestaje medicina, počinje prehrana, a mediteranska kuhinja imperativ je zdravlja i izvornosti - ističe profesor Josip Žuvela, porijeklom velolučanin, ugledni dubrovački gastronomski stručnjak i dugogodišnji predavač u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku, koji se u svojoj bogatoj zbirci priznanja diči titulom - viteza kulinarstva, sredozemnih i europskih regija, jučer se predstavio velolučanima s prezentacijom priče o lumbliji, tradicionalnom kolaču kojega u ovo doba godine spravljaju veloluške domaćice, pod nazivom „Gastronomija Vele Luke – od tradicije do suvremenosti“. Tajna lumblije još nije otkrivena i pitanje je kada će, budući da svaka domaćica ima svoje posebne tajne sastojke koje s puno ljubavi ugradi u svoju slasticu. Malo tko nije čuo legendu o lumbliji, a u tijeku je i Stajun o lumblije, gastronomska manifestacija koja se već drugi put održava u Veloj Luci, s ciljem promoviranja ove autohtone slastice i, između ostaloga produljenja turističke sezone. U ime organizatora Općine Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka, obratili su se Barbara Mirošević i Dragiša Barčot. Izuzetno interesantno predavanje obuhvatilo je presjek jednostavnih jela koja su se spravljala još od počecima nastanka Vele Luke, prateći običaje i tradiciju našeg podneblja. Osluškujući nove trendove suvremene gastronomije te turizma koji se uvelike naslanja na tradicijska jela određene destinacije, istaknuo je potrebu vraćanja starinskih, domaćih, jednostavnih jelovnika, promovirajući na taj način zdravu mediteransku prehranu, zaštićenu kao nematerijalno dobro pri UNESCO-u. Među tradicionalnim veloluškim slasticama, posebno je istaknuo običaj izrade lumblije koja postaje prepoznatljiva kao simbol veloluške gastronomije objedinjući tradiciju i suvremenost Vele Luke. Za kraj se prisutnima obratio i direktor TZO Vela Luka, Dorjan Dragojević, koji je istaknuo namjeru nastavka suradnje s prof. Žuvelom, i organizaciju edukativnih radionica za ugostitelje i turističke djelatnike a sve kako bi podigli nivo gastronomske ponude Vele Luke. Danas je u Centru za kulturu, uz bogati kulturno umjetnički program, održano i natjecanje za „Zlatnu lumbliju 2018“, u čijem će stručnom ocjenjivačkom sudu jedan od članova biti i prof. Josip Žuvela. Prošlogodišnje natjecanje pokazalo se kao pun pogodak, stoga se općina Vela Luka u suradnji sa TZ odlučila i ove godine organizirati gastronomsku manifestaciju Stajun o lumblije. Iako je od 2006. u mirovini, profesor Josip Žuvela i danas s istim žarom predaje učenicima Turističke i ugostiteljske škole te polaznicima Škole za obrazovanje odraslih. U vrijeme kad je Žuvela počeo karijeru, na području cijele Hrvatske djelovale su samo 4 ugostiteljske i hotelijerske škole. Danas ih je čak 85 i sve redom koriste udžbenike iz kuharstva čiji je autor Žuvela, koji je ujedno konzultant za više dubrovačkih hotelskih kuća i jedan od čelnika državnog aktiva nastavnika stručnih predmeta pri zajednici turističkih i ugostiteljskih škola RH.

Fotografija Vela Luka Tourist Board.

 

 
 

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Današnji gost emisije Četvrtkom aktualno bio je ravnatelj ŽLU Vela Luka, Boris Žuvela, koji je govorio o aktualnostima vezanim za rad ŽLU. Ono što najviše zanima javnost je pitanje nastavka radova na izgradnji luke nautičkog turizma koji će, bez obzira na negodovanje pojedinih velolučana, ipak uskoro biti nastavljeni, a očekuje se nastavak radova i na izgradnji novog putničkog terminala, čim se razriješe nejasnoće oko investitora. Ovogodišnja nautička sezona je još u tijeku, a postoji tendencija da će se još i nastaviti, stoga se rezultati očekuju za par mjeseci. Svake godine sve veći broj nautičara posjeti Velu Luku, tako da je bilo nužno osigurati vezove i van uvale Vela Luka, pa je tako nautičarima bilo omogućeno vezati se u uvalama Gradina i Plitvine, te u blizini otočića Ošjak. Činjenica je da su nautičari dobri potrošači, što u velikoj mjeri doprinosi dobrim turističkim rezultatima.
Što se tiče ribarske luke, i njezina sudbina je usko vezana za spomenute projekte.
Nedavno je održan i sastanak sa načelnicom općine Katarinom Gugić u vezi obnove zapadnog dijela obale (Kale – Vranac), za koju je načelnica iskazala interes, te se ravnatelj Boris Žuvela nada da će uskoro doći do realizacije i toga projekta.

Idite na Vrh
Template by JoomlaShine