Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
U Narodnoj knjižnici „Šime Vučetić“ održano je edukativno predavanje na temu ekranizma, tj. ovisnosti o komunikacijsko-informacijskim tehnologijama i njegove posljedice na djecu i mlade.
Predavanje je održala Maja Punoš Rebić, školska knjižničarka u Gimnaziji dr. Mate Ujevića i O.Š. Josip Vergilij Perić u Imotskom. Pripovjedačica je i spisateljica terapijskih priča za djecu. Surađuje s mnogim vrtićima i odgojno-obrazovnim ustanovama, a njezine seminare i edukacije najčešće posjećuju roditelji, profesori i učitelji i svi koji se bave djecom. Zabronuto je govori-la o porastu ovisnosti o ekranima među djecom ali i odraslima. Tom prilikom održana je I prezentacija slikovnice ,,Priča o Mudroj sovi”, prve hrvatske priče za djecu koja govori o važnosti knjižnica, čitanja, obrazovanja te o borbi s epidemijom ekranizma, prekomjernom uporabom informacijskih i komunikacijskih tehnologija u životu djece i odraslih. Autorica kroz piču, na djeci razumljiv i poticajan način, daje rješenje kako pobjediti Knjigomrza i pomoći Mudroj sovi u namjeri da djecu učini pametnom i mudrom poput nje te zašto je važno čitati i oduprijeti se ovisnosti o ekranima. Mudra Sova je priča o borbi “znanja” i “neznanja” u kojoj pobjeđuje “znanje”, utjelovljeno u liku najmudrijeg bića na svijetu. Nasuprot Mudroj Sovi stoji Knjigomrz, mrzitelj mudrosti, znanja,učenja, čitanja i zajedništ-va, koje iz toga proizlazi. Knjigomrzova namjera je učiniti ljude ovisnima o internetu i računalima te ih odvojiti jedne od drugih. U trenutku kad je čitav svijet postao ovisan o brzim rješenjima s interneta,nestane električne energije i sva se računala isključe. Baš u tom trenutku pojavi se strašan i nerješiv problem kojeg nitko bez interneta ne može riješiti. Pris-jetivši se stare priče svojih djedova i baka, djeca odluče potražiti Mudru Sovu koja im ponovno otkrije tajnu prave mudrosti.
U radu sa srednjoškolcima i suradnji s mnogim dječjim vrtićima, autorica promovira i naglašava važnost čitanja djeci od najranije dobi te stvaranja i pripovijedanja priča koje razvijaju pozitivne oblike ponašanja djece i mladih.
Autorica je nekoliko priča za djecu i odrasle te sudionica mnogih radionica i konferencija koje promoviraju važnost žive riječi u radu s djecom.