Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Prema programu višednevne velolučke gastronomske manifestacije pod nazivom „Stajun od lumblije 2020”, profesor Josip Žuvela, rođeni Velolučanin, koji živi i radi u Dubrovniku, bio je gost današnje emisije Četvrtkom aktualno.

Ovogodišnji Stajun od lumblije uvelike se razlikuje od dosadašnjih, zbog trenutne epidemiološke situacije, pa su se organizatorti manifestacije (Općina Vela Luka,TZ Vela Luka i Udruga maslinara Vela Luka), potrudili da se i ove godine mnaifestacija održi, ali na drugačiji način. Stoga su organizirali Prvo međunarodno virtualno natjecanje u izradi lumblije! Svi zainteresirani su pozvani da u mirisima i okusima lumblije uživate u toplini svoga doma, u krugu obitelji stvarajući lijepe uspomene podijele svoje fotografije ovog jedinstvenog gastro užitka. Fotografije mogu biti u fazi izrade lumblije ili već ispečene i dekorirane, odnosno fotografirajte Vaše viđenje ovogodišnjeg posebnog Stajuna od lumblije. Zabilježite sve ono što Vas inspirira u vezi ove posebne slastice, budite kreativni, dajte mašti na volju a prvenstveno uživajte njegujući naše običaje.
Natjecatelji se mogu prijaviti bez obzira gdje se fizički nalaze tako da nam se ove godine u natjecanju mogu pridružiti i oni koji ne žive u Veloj Luci a njeguju tradiciju izrade lumblije. Svaki natjecatelj može sudjelovati samo s jednom fotografijom koju će poslati putem emaila zajedno sa svojim podacima: ime, prezime i adresa, a nagrađujemo tri fotografije s najvećim brojem oznaka “sviđa mi se“. Fotografija iz albuma koja dobije najviše lajkova pobjednik je ovog virtualnog natjecanja.
Tim popvodom, prof. Josip Žuvela je stručnjak iz područja gastronomije, savjetnik i instruktor za gastronomiju i ugostiteljstvo, profesor na Sveučilištu u Dubrovniku, dobitnik brojnih priznanja i nagrada, te nositelj titule viteza gastronomije sredozemnih i europskih regija bio je gost u emisijiČetvrtkom aktualno. Govorio je o fenomenu masline, kao ljekovite biljke, simbola ovog podneblja, inspiracije brojnim umjetnicima u njihovom radu, zanimnlivostima vezanim za maslinu, maslinovo ulje, njezinoj ulozi u očuvanju zdravlja i ljepote.
“Lučani kažu da lumblija nije samo kolač. Ona je, zapravo, priča koja govori o tradicionalnom načinu otočnog življenja, o bojama, okusima i mirisima, a sve prožeto dubokim osjećajima i romantikom. Turisti i putnici namjernici odavno su prepoznali bogatstvo tradicije i kulturne baštine, boje, okuse i mirise starih autohtonih jela, a lumblija i turistima nosi jedinstvenu poruku – 'ne zaboravi me'. Zato se tu svi uvijek i vraćaju”, navodi professor Žuvela.