Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Ravnateljica dječjeg vrtića "Radost" Miranda Oreb bila je današnja gošća emisije Četvrtkom aktualno, koja je govorila o ovogodišnjoj specifičnoj školskoj godini.

Kao posljedica „beby booma“ od prije nekoliko godina, ove godine drastično je porastao broj djece koji su trebali biti upisani u vrtić. U dječji vrtić "Radost" za tekuću pedagošku godinu upisano je 108 djece. Od toga u jasličkom programu 15, u devetsatnom programu 45 i u petosatnom programu 48 polaznika. Međutim, zbog nedostatka prostornog kapaciteta, a i same epidemiološke situacije, na žalost, određeni broj djece ove godine neće biti upisano u vrtić. „Obzirom da epidemiološke mjere nalažu manji broj djece u grupi, bili smo prisiljeni oformiti još jednu grupu, što nam je dodatno stvorilo problem korištenja prostora, ali smo i tom problemu doskočili, pa će tako jedna grupa djece u vrtiću boraviti u popodnevnim satima, čime smo i izašli u susret i onim roditeljima koji imaju potrebu djecu dovesti u vrtić i u popodnevnim satima“, napominje ravnateljica vrtića, koja je i opisala kako u praksi izgleda pridržavanje epidemioloških mjera. Roditelji su dužni još kod kuće djeci izmjeriti temperaturu, te to, uz ime i prezime djeteta zapisati na papirić, kojega dijete treba donijeti sa sobom. Roditeljima je naime, strogo zabranjen ulazak u samu zgradu vrtića, pa tako odgojiteljica preuzme dijete, uvede ga u svoju sobu, gdje opet vrijede određena pravila. Odgojiteljice su dužne djecu slati na često pranje ruku, dezificiranje predmeta i igračaka, s djecom što više provoditi na otvorenom. Naravno, treba voditi računa da se grupe ne miješaju, kako bi bilo što manje fizičkog kontakta i među djecom i među osobljem. „Ovim putem molim roditelje da poštuju određena pravila ponašanja van ustanove vrtića, kako bi i sebe, i svoju djecu, a u krajnjem slučaju i nas zaštitili od infekcije“, apelira ravnateljica Oreb.
Inače osim ovih svakodnevnih situacija, vrtić se susreće i sa drugim problemima, kao što je manjak prostora, pa se ravnateljica nada da će se i taj problem uskoro riješiti.
Roditelji koji imaju dvoje i više djece u Dječjem vrtiću, uz uvjet da su rješenjem HZMO-a korisnici prava na dječji doplatak, oslobađaju se plaćanja troškova u iznosu od 40% od pune cijene boravka djeteta u vrtiću.
Samohrani roditelj može ostvariti pravo na dodatno subvencioniranje i za jedno dijete u dječjem vrtiću uz uvjet da ispunjava uvjet dječjeg doplatka.
Pravo na besplatan petosatni boravak djeteta u Dječjem vrtiću “Radost” u Veloj Luci mogu ostvariti roditelji ili samohrani roditelji djece, koji su temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb Korčula, korisnici prava na zajamčenu minimalnu naknadu, osobnu invalidninu ili im je priznat status roditelja njegovatelja.
Općina Vela Luka prijavila je ove godine projekt uređenja dječjeg vrtića na natječaj LAG-a 5. S iznosom od 161.370,00 kn namjerava se kompletno opremiti dvije prostorije u vrtiću i osigurati novu opremu za kuhinju te dodatne materijale potrebne za redovan rad.
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je 19.5.2020. pozitivnu ocjenu za projekt - „Opremanje dječjeg vrtića Radost Vela Luka“ nositelja Općine Vela Luka, odobrenom na prvom LAG natječaju za provedbu tipa operacije 3.1.1. "Pokretanje i poboljšanje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo". Osiguranim sredstvima opremit će se dvije prostorije u vrtiću, kuhinja i financirati dodatan materijal za redovan rad s djecom.
Ni u vrijeme korona krize djelatnice nisu gubile vrijeme. Uz malo ozbiljnije održavanje vrtićkih prostorija odlučile su ukrasiti dvorište. Na ovaj način željele su dodati malo šarenila u dvorište vrtića. Također, ove školske godine, počevši od 1. 10. kreće i Sportska škola, 2 puta tjedno u novoj športskoj dvorani, a veliki broj djece pohađat će i tečaj engleskog jezika.