Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

 Pozitivan primjer kako olakšati poslovanje i ublažiti posljedice situacije nastale uslijed pandemije Covid-19 nalazimo u općini Vela Luka gdje su nakon provedbe preventivnih zaštitnih aktivnosti od moguće zaraze koronavirusom kako bi se očuvalo zdravlje mještana, na red došle razne mjere u svrhu pomoći gospodarstvu.

Glavna gospodarska djelatnost u Veloj Luci godinama je turizam koji je nažalost ne samo u mjestu već na svjetskoj razini najviše pogođen novonastalom situacijom, zbog čega je načelnica općine Vela Luka Katarina Gugić Općinskom vijeću odlučila predložiti na usvajanje nove mjere sa svrhom umanjivanja negativnih posljedica ove izvanredne situacije na lokalno gospodarstvo. Kao jednu od mjera štednje, načelnica Gugić Općinskom vijeću predložila je smanjenje svoje plaće i plaće njenog zamjenika za 10% te ukidanje naknade svim članovima Općinskog vijeća.

Kao gospodarske olakšice uslijed ove nepovoljne situacije na području općine Vela Luka predložila je oslobađanje plaćanja zakupnine poslovnih prostora i javnih površina čije je obavljanje djelatnosti obustavljeno od 19.ožujka, odgodu plaćanja komunalne naknade za obveznike tako da se odobri odgoda plaćanja pravnim osobama za izdane račune s dospijećem 14.ožujka, odnosno da isti imaju dospijeće 14. lipnja kao i da se odgodi daljini obračun komunalne naknade za pravne osobe i fizičke osobe (domaćinstva).

Uz ove mjere koje će Općinsko vijeće u narednom periodu razmotriti i odlučiti o njihovom provođenju, u svrhu pomoći lokalnom gospodarstvu i građanima u ovoj izvanrednoj situaciji Načelnica Katarina Gugić do sada je već donijela odluku ukidanja naplate vrtića za cijelo vrijeme nekorištenja usluge, odgodu svih ovrha, ukidanja naknade članovima Nadzornog odbora Komunalnih djelatnosti, nadalje obustavila je isplate uskrsnica, regresa i jubilarnih naknada kao i nova zapošljavanja.

U cilju smanjenja troškova i očuvanja likvidnosti proračuna te solidariziranja s aktualnom situacijom u cijelom društvu jedna od novih mjera je i smanjenje plaća za 10% svim direktorima, ravnateljima i zaposlenicima općine Vela Luka i ostalih ustanova koje su pod općinom. 'Potrebno je da u ovoj situaciji svi damo svoj doprinos jer krizu s kojom se suočavamo i za koju nitko ne zna koliko će trajati, nužno je da prebrodimo zajednički te nam je više nego ikada potrebno zajedništvo i solidarnost na svim razinama',Istaknula je načelnica Gugić.