Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji sedam je novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj oboljelih 50, a čekaju se rezultati za još 67 uzorka, objavljeno je u petak na konferenciji za medije županijskog stožera civilne zaštite.

 
Sedam novih slučajeva COVID-19 infekcije: ”Svako opuštanje znači veći broj oboljelih!”
Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako broj novozaraženih potvrđuje koliko je bitno biti odgovoran i pridržavati se svih mjera nacionalnog stožera, jer je zaraza među nama i nema mjesta opuštanju.
 
”Svako opuštanje znači veći broj oboljelih. Još uvijek je opasno. Držimo se uputa i samo tako ćemo pobijediti”, rekao je župan Dobroslavić te zahvalio svim interventnim službama koje su na prvoj crti obrane protiv koronavirusa, od policije, vatrogasaca, HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa, djelatnika OB Dubrovnik, domova zdravlja, Hitne pomoći itd.
 
Načelnik županijskog stožera Joško Cebalo naveo je kako je od početka pandemije upućen 401 uzorak na analizu, od toga 70 tijekom četvrtka, a pritom je 50 pozitivnih osoba, dok se čekaju rezultati za 67 uzorka. U karanteni je dvoje hrvatskih državljana, a u protekla 24 sata su u Dubrovniku zabilježena dva kršenja mjere samoizolacije, u kojoj je 545 stanovnika županije. Napomenuo je kako još uvijek nisu ostvareni svi uvjeti za proglašenje karantene u Trpnju na poluotoku Pelješcu.
 
”Imali smo u proteklim danima značajan broj poziva diljem županije koji upućuju da je došlo do opuštanja, jer je zamjetno veći broj ljudi na javnim površinama, u parkovima i šetnji. Apeliram da se što striktnije pridržavamo uputa jer će naša borba time trajati kraće i rezultati biti bolji”, naglasio je načelnik Cebalo.
 
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić rekao je kako je među sedam novozaraženih s područja Konavala i Dubrovnika riječ o dvije obitelji s po tri novozaražena u kojima već postoji zaražena osoba, dok je sedmi novozaraženi rodbina jedne od tih obitelji. Tijekom jučerašnjeg dana obrađeno je 15 kontakata, što ukupno čini 315.
 
Lakić je istaknuo kako Konavle jesu žarište epidemije u županije, ali kako se ne mogu razmatrati posebno jer su općine Konavle, Župa dubrovačka i grad Dubrovnik isprepleteni rodbinski, prijateljski i poslovno.
 
”Konavle i dalje jesu žarište s onih dvanaest oboljelih, ali ne vidim da eskalira, već ide uobičajenim tijekom za lako prenosivu bolest. Nemoguće je odrediti kako se zarazila prvozaražena. Najvjerojatniji scenarij je da ju je zarazio netko od tisuća i tisuća putnika u Zračnoj luci Dubrovnik. To se moglo dogoditi od dva do 14 dana prije razvijanja simptoma“, rekao je Lakić.
 
Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić istaknuo je kako je hospitalizirano četrnaest pozitivnih, od koji je dvanaest smješteno na Odjelu za infektivne bolesti i dobrog općeg stanja, a još su dva, starije životne dobi i s kroničnim bolestima, na Jedinici intenzivnog liječenja te su na respiratoru, ali nisu intubirani. Troje pacijenata, ranije prevezenih u KBC Split, još uvijek su nepromijenjenog stanja.
 
”I dalje su nam među osobljem pozitivni jedan liječnik i jedna medicinska sestra. U samoizolaciji je sedam liječnika, jedanaest medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik“, rekao je Bekić i dodao da je zaštitne opreme dovoljno. Napomenuo je kako će sekundarni objekt u dubrovačkom studentskom domu biti otvoren u subotu tijekom dana.
 
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević istaknuo je kako ne smije biti opuštanja u provedbi mjera te i dalje ostaje poruka „Ostani doma“.
 
„Policiji su od pomoći i civilna zaštita, komunalno redarstvo i vatrogasci. Nemaju policijske ovlasti, ali nam mogu dojaviti. Policija kruži Dubrovnikom s ciljem prevencije kretanja, ali i kaznenih djela, ponajprije imovinskog kriminaliteta“, objasnio je Pavličević.
 
Naglasio je da je kontrolni punkt u Platu, između općina Konavle i Župe dubrovačke, bio ukinut jer je na njemu u šest dana zaustavljeno samo šest osoba bez valjanih propusnica, a velika većina vozila je na proputovanju za Dubrovnik.
 
”Međutim, nakon nezadovoljstva načelnika Općine Župa dubrovačka Silvija Nardellija od četvrtka je na istom mjestu uspostavljena policijska ophodnja. Ako se pokaže jači promet vozila, naravno da možemo opet uspostaviti i kontrolni punkt”, rekao je Pavličević.
 
Izvor: www.edubrovnik.org