Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Dani Korčulanskog maslinova ulja“, održava se od 12.-14. rujna. 2019.god. u Veloj Luci, i na Fešu od uja u četvrtak, 12.09.2019. od 21:00 sat na kojoj će uz prezentaciju maslinovog ulja zaštićenog oznakom izvornosti biti predstavljeni i drugi tradicionalni gastro specijaliteti uz bogat kulturno-umjetnički program.
U sklopu bogatog programa u četvrtak, 12.09. u Centru za kulturu Vela Luka od 19:00 od 21.00 sat organizirana su zanimljiva predavanja na temu stanje u maslinicima 2019., oznaka kvalitete i rezultati projekta ARISTOIL sa brojnim stručnim predavačima.


Nakon predavanja uslijedila je „Fešta od uja“ na kojoj su se od 21:00 sat ispod Pijace prezentirati maslinovo ulje i lokalni gastro specijaliteti uz zabavni program, za koji su bili zaduženi klapa Proizd i „Luški evergreeni“.
U petak, 13.09. od 08:00 sati u sali za sastanke Zadružnog doma održat će se Edukacija za maslinare i uljare o kvaliteti i senzorskom ocjenjivanju maslinovog ulja te sastanak s proizvođačima i predstavljanje "Vodiča za poznavanje maslinovog ulja" naših gostiju iz Crne Gore.
PREDAVAČI:
Univ. spec. techn. aliment Sandra Dujmić, Ministarstvo poljoprivrede, Služba za oznake kvalitete i promidžbu oznaka kvalitete, koja će održati predavanje na temu "Zaštita tradicionalnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda" – obveze proizvođača nakon ostvarene zaštite naziva proizvoda, najčešći problemi s kojima se susreću te obveze skupine koja je podnijela zahtjev za zaštitu naziva.
Prof.dr.sc.Tea Bilušić, Sveučilište u Splitu, Kemijsko-tehnološki fakultet Split, održat će predavanje na temu "Predstavljanje rezultata projekta ARISTOIL".
Gosti su i dipl.ing. Goran Pavlov, "ARISTOIL obitelj – Mediteransko trans-regionalno udruženje za zeleni rast" - prilike za hrvatske proizvođače maslinovog ulja sa visokim fenolnim sadržajem u okviru ARISTOIL obitelji i aktivnosti ARISTOIL međunarodnog klastera.
Dipl.ing. Zrinka Favro, stručna savjetnica, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede
"Monitoring dozrijevanja maslina"
U 21:00 sat je Fešta od uja – Centar mjesta
- prezentacija tradicionalnih proizvoda, kušanje maslinovog ulja, tradicionalnog kolača lumblije i lokalnih gastro specijaliteta te kulturno umjetnički program
Sutra, 13.09. u petak, od
08:00 - 12.00 sati održat će se Edukacija o kvaliteti i senzorskom ocjenjivanju djevičanskog maslinovog ulja - sala za sastanke u Zadružnom domu.
Dipl ing. Stanko Štambuk, viši stručni savjetnik, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede održat će predavanje na slijedeće teme:
1. "Pozitivne i negativne odlike maslinova ulja-kako pristupiti kušanju",
2. "Glavni čimbenici koji utječu na kvalitetu ulja",
3. "Sortiment maslina"
13:00 – 14.00 sati - Sastanak s proizvođačima Korčulanskog maslinovog ulja, problemi sa kojima su se proizvođači susreli u sezoni 2018.
- Sastanak s proizvođačima lumblije – aktualna problematika
14:00 – 15:00 sati
Predstavljanje "Vodiča za poznavanje maslinovog ulja"
gostiju iz Crne Gore, Društva maslinara Bar, Ćazim Alković
14.09. subota
10:00 sati Zajednički izlet sudionika na poznato izletište - otočić Proizd
- sastanak sa proizvođačima