Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio-m@du.t-com.hr

Slikovni rezultat za parking vela luka

PRIOPĆENJE POVODOM PRIKUPLJANA PETICIJE OD STRANE OO HDZ- a VELA LUKA PROTIV UVOĐENJA NOVIH CIJENA PARKIRALIŠNIH KARATA I CJELOGODIŠNJE NAPLATE PARKINGA

Komunalne djelatnosti d.o.o. kao organizator parkiranja donijelo je Cjenik parkirališnih karata koji se odnosi na period do 31.12.2019.g. na temelju Odluke o parkiralištima, parkirališnim mjestima i cjeniku karata za parkiranje na području Općine Vela Luka. Navedena Odluka kojom se povećava cijena povlaštene parkirališne karte i uvodi naplata parkinga do 31.12.2019. donesena je na temelju Informacije o pripremi turističke sezone koju je donijelo Općinsko vijeće u veljači 2019.godine, na kojoj su vijećnici jednoglasno prihvatili povećanje cijene sezonske povlaštene parkirališne karte kao i uvođenje cjelogodišnje naplate, a sve u cilju rasterećenja gužvi na parkiralištima [Službeni glasnik Općine Vela luka 4/2019].Slijedom toga, krenuli smo u navedene aktivnosti, a isto poskupljenje je više puta razmatrano na Nadzornom odboru Komunalnih djelatnosti.
Cjenikom su predviđene sljedeće cijene povlaštenih karata za fizičke osobe sa prebivalištem na području Općine Vela Luka do 31.12.(110,00 kn/mj za ljetni period (6,7,8 i 9 mj) odnosno sezonska karta od 1.6 do 30.9. u iznosu od 400,00 kn te 50,00 kn/mj za zimski period (10,11,12 mj).

Dakle, neistinit je i zavaravajući navod OO HDZ-a VL o cijeni godišnje parkirališne karte obzirom da ona još uvijek nije određena ni regulirana važećim Cjenikom odnosno Odlukom niti je naznačeno da se utvrđivanje iznosa godišnje parkirališne karte dobiva zbrojem pojedinačnih mjesečnih karata. Planirano određivanje godišnje cijene parkirališne karte uredilo bi se novom Odlukom i Cjenikom uz prethodnu sugestiju Općinskog vijeća, organizatora parkiranja, ostalih nadležnih i zainteresiranih tijela. Uključivanjem većeg broja zainteresiranih subjekata i nadleznih tijela izbjegava se jednostrano određivanje cijena usluga .

Slijedom svega navedenog, čudi nastup OO Hrvatske demokratske zajednice Vela Luka kojim se protive uvođenju cjelogodišnje naplate parkinga, kao i poskupljenju povlaštenih karata i to preko noći, kada su to jednoglasno prihvatili u veljači 2019.godine. Isto tako, ne shvaćamo čemu prikupljanje peticije od strane OO HDZ-a Vela Luka kada su do prije par mjeseci oni isti smatrali kako je „pozivanje na referendum, prikupljanje potpisa po Veloj Luci i raznim gradovima bivše države bespredmetno „

Potrebno je naglasiti kako se upravo djelatnošću naplate parkiranja kroz čitavu godinu ostvaruju preduvjeti za postizanje prometnog uređenja u mjestu kao i daljnjih ulaganja u sama parkirališta, te je u protekle dvije godine u razvoj tehnološke opremljenosti službe parkinga uloženo više od 300.000,00 kuna.

Mještani Vele Luke žive od turizma, a najveći broj pritužbi naših gostiju i mjestana odnose se upravo na nedostatak parking mjesta. Povećanje cijena bilo kojih usluga nikada nije potez koji je popularan za općinske ili gradske vlasti, već obrnuto, ali glavni cilj je rasteretiti parking u centru mjesta jer situacija koja se ponavlja iz godine u godinu je neodrživa.

Svakako, sredstva koja prikupe Komunalne djelatnosti d.o.o. od prodaje parkirališnih karata zajedno sa financijskim sredstvima Općine Vela Luka, a sukladno Odlukama Općinskog vijeća i Nadzornog odbora Komunalnih djelatnosti, utrošiti će se na uređenje novih parkirnih mjesta, izradu prometne studije, kupnju terena na kojem bi uredili parkiraliste kao i uređenje parkirališta ispred sportske dvorane na Močnom lazu (kao besplatne parking zone), a sve u cilju rasterećenja gužvi na parkiralištima.

Načelnica
Katarina Gugić