Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić svečano su u četvrtak u Domu zdravlja Korčula predali ravnatelju Sebastijanu Fabrisu, višeslojni CT uređaj vrijedan gotovo 600 tisuća eura.

Primopredaji su nazočili i zamjenik župana Joško Cebalo, načelnice i načelnici s otoka Korčule i poluotoka Pelješca, pročelnica UO za zdravstvo, obitelj i branitelje Đurđica Popović te drugi uzvanici.

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija je s Ministarstvom zdravstva sklopila Sporazum o zajedničkoj provedbi postupka javne nabave CT uređaja za zdravstvene ustanove na području Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon provedene javne nabave ukupna vrijednost uređaja je 1.187.500 eura. Za tu je svrhu Dubrovačko-neretvanska županija u svom proračunu osigurala 265.446 eura, a Ministarstvo zdravstva razliku sredstava u iznosu od 922.054 eura. Uređaji su namijenjeni za domove zdravlja u Korčuli i u Metkoviću.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačič istaknuo je ovom prilikom kako je ugradnjom CT uređaja podignuta razina zdravstvene zaštite u Korčuli.

- Ovim projektom potvrđujemo naš prioritet, a to je podizanje kvalitete života na hrvatskim otocima jer je samo omogućavanje brojnih usluga, od infrastrukturnih do socijalnih garancija da se naši sugrađani odluče za ostanak na otocima. Otoci imaju veliki značaj u turizmu, a ovakvim ulaganjima veća je i kvaliteta s te strane. Zahvaljujem i županu Dobroslaviću i ravnatelju Fabrisu, jer prvo i osnovno moraju se steći uvjeti i imati kvalitetne ljude koji znaju i mogu raditi na ovakvim uređajima. -rekao je Bačić.

Župan Dobroslavić kazao je kako je ovo veliki događaj za Pelješac, Korčulu i cijelu županiju.

- To je jedan od dva uređaja koja trebaju biti isporučena. Nakon opremanja prostora u Domu zdravlja u Metkoviću i tamo će biti instaliran ovakav CT. Time naši sugrađani koji imaju potrebu za takvom pretragom ne moraju više ići u Dubrovnik što je velika stvar. Imamo stručni kadar koji zna upravljati ovim uređajima. Ovo je još jedna kvaliteta ljudima koji žive dalje od županijskog središta, a s istim ciljem je osnovna Dnevna bolnica u Metkoviću. Moram spomenuti i projekt obnove Specijalne bolnice Kalos koja će biti posve rekonstruirana na razini 4 zvjezdice za zdravstveni turizma. - rekao je župan Dobroslavić.

Ravnatelj Doma zdravlja Korčula Sebastijan Fabris, inače specijalist radiologije, rekao je kako će upravo on biti jedna od osoba osposobljena za rad na ovom CT-u.

- Ovo je značajan korak za naš otok, nama su najbliže bolnice udaljene više od 100, odnosno 200 kilometara, ovisno ide li se u Dubrovnik ili Split. Sada više to neće biti slučaj, nema potrebe gubiti cijeli dan nego im je to dostupno doma. Našem Domu zdravlja gravitira oko 20-ak tisuća ljudi. - istaknuo je Fabris.

Dom zdravlja Korčula kao jedan od ključnih nositelja zdravstvene zaštite na području poluotoka Pelješca i otoka Korčula, a s obzirom na specifičnost udaljenosti od većih bolničkih centara, Splita i Dubrovnika, kontinuirano se sa sve više medicinskih usluga približava pacijentima. U tu svrhu su u Domu zdravlja Korčula osigurani prostorni uvjeti za višeslojni CT uređaj odnosno postavljeni su specijalizirani podovi koji ispunjavaju najviše medicinske i sigurnosne standarde.
Vrijednost nabavljenog CT uređaja je 475.000 eura bez PDV-a odnosno 593.750 eura s PDV-om. Dubrovačko-neretvanska županija je sufinancirala nabavku uređaja za Dom zdravlja Korčula u iznosu 132.723 eura dok je Ministarstvo zdravstva sudjelovalo s 461.027 eura.

Kako je već navedeno, za Dubrovačko - neretvansku županiju osiguran je još jedan CT uređaj ukupne vrijednosti 593.750 eura s PDV-om za Dom zdravlja Metković. Financijska sredstva su također osigurana u proračunu Dubrovačko-neretvanske županije u iznosu od 132.723 eura te ostatak financira Ministarstvo zdravstva u iznosu 461.027 eura.

Kako bi se omogućio rad novog CT uređaja provodi se projekt unutarnjeg uređenja prostora radiologije Doma zdravlja Metković za koji je u sklopu Programa podrška regionalnom razvoju u 2024. godini odobreno 75 tisuća eura. U sufinanciranju projekta unutarnjeg uređenja prostora radiologije sudjeluje i Grad Metković s 33 tisuće eura.

Izvor: https://www.juzni.hr/stanovnici-otoka-korcule-i-peljesca-vise-nece-morati-na-ct-pregled-u-dubrovnik-ili-split.html?fbclid=IwAR1Nvudke0TcNfkN6DblCMtLBwppyeDAyUuVUw2I5S6Q3AnQTw7UQktXAQQ_aem_AaiYmeHqFsDo24j-7HjOSrxCGOM0Jo-sWu4TioDazgZ7qn7GnRmOuAxxTts6d1f-yS5y9Gc-vG8vEQK7vQxPZi2Q