Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
U spomen na dan pada herojskog grada Vukovara, u petak, 17. 11. U centru Vele Luke, točnije na rivi ispred osnovne škole, brojni mještani su zapalili svijeće u spomen na ovu tužnu obljetnicu. Tako su se i Velolučani priključili akciji obilježavanja dana sjećanja na dan kada se dogodila najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Inicijativu je pokrenula zajednica žena HDZ-a Katarina Zrinski Vela Luka.
To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Prije 23 godine, u studenom 1991. godine, nakon dugotrajne opsade i neviđenog uništenja grada, Vukovar je pao. Preživjeli Hrvati svjedočili su etničkom čišćenju i jednom od najvećih zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Hrvatska 18. studenog slavi Dan sjećanja na žrtvu Vukovara – na žrtvu koju je podnio taj herojski grad i time stvorio temelje za obranu Hrvatske od agresora, a njegova žrtva je postala nacionalni simbol jedinstva i ponosa hrvatskog naroda.
Akcija obilježavanja dana sjećanja na Vukovar već se tradicionalno obilježava svake godine kolonom sjećanja u Vukovaru, te paljenjem svijeća diljem Hrvatske. Sedamnaesti studenog bio je posljednji dan prije sloma herojske obrane grada koji je pod opsadom bio 87 dana. Pred Vukovarcima je najtužnije razdoblje u godini kada se prisjećaju dana prije 32 godine u kojima su svjedočili ubojstvima, odvođenjima u logore i kada se dogodio najveći masakr u novijoj hrvatskoj povijesti - onaj na Ovčari.