Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

 
I ove godine je na pijaci ispred župne crkve sv. Josipa, na Dan općine Vela Luka, održan glavni godišnji javni nastup Folklornog društva Kumpanija.
Bila je to prigoda da se pokažu svi odjeli društva. Mali mafrinaši otplesali su pokladne tance, mlada skupina Mafrine plesala je šega-šega, a stariji najdražu Mafrinu.
Mješovita klapa upotpunila je nastup starim luškim pjesmama. Kraj programa, kao i uvijek pripao je "plesu od boja" i tancu.
Kumpanija je i ovim nastupom pokazala kako se njeguju stari plesovi i pjesma našeg kraja, a mladi plesači su zalog da će tako biti i dalje. Prvom ovogodišnjem javnom nastupu društva prethodila je svečana sjednica općinskog vijeća, održana 18. 3.
Blagdan sv. Josipa i Dan mjesta Vela Luka, 19. ožujka, poznati je datum glavne izvedbe kumpanije. Javni nastup članova društva koje broji preko 100 aktivnih članova svih generacija, unutar nekoliko odijela, bio vrlo emotivan.
Povijest luške kumpanije po pisanim tragovima seže u 1846. godinu. Posljednja izvedba prije obnove bila je 1926. godine.
Danas je Vela Luka mjesto s najvećim brojem stanovnika na otoku Korčuli, što se na poseban način ogleda i u brojnosti društva, koje baštini i njeguje glazbeni i plesni izričaj s velikim entuzijazmom. Stoga i ne čudi izniman broj nagrada i priznanja koje su članovima i članicama dodijeljene na dosadašnjim svečanima skupštinama.
Tjekom jutra predstavnici općinske vlasti posjetili su pokojne pred Spomen križem i položili buketa cvIjeća na grobove prvog Općinskog načelnika Tadije Šantića i prvog veloluškog župnika i dobročinitelja don Petra Jokovića. Potom je održana blagdanska procesija uz nastup Narodne glazbe Vela Luka i sv. Misa koju je predvodio don Toma Lučić.
Mjesec ožujak tradicionalno je posvećen obilježavanju Dana Općine Vela Luka, pa će tako i u narednim danima biti održane brojne kulturne manifestacije, među kojima i "Proljeće s Vučetićem" , koja je posvećena veloluškom pjesniku Šimi Vučetiću, koji je rođen na prvi dan proljeća, 21. 3. 1909.
Proslavu Dana općine i blagdan Sv. Josipa “zapečatit“ ćemo velikim koncertom sjajnog Petra Graše u subotu, 25. ožujka u Sportskoj dvorani na Močnom Lazu.