Kontaktirajte nas

Kontakt
tel: 020/813-471

Marketing:
091/605-3980

e-mail: radio.m.vela.luka@gmail.com

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, udruge osnovane 2002. godine zbog potrebe stanovništva spomenutih otoka za preventivnim pregledima u borbi protiv tumora. Liga ove godine obilježava 20 godina djelovanja, što je bio i razlog prijema u Uredu Predsjednika Republike i to u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke.


Govoreći o razlozima osnivanja i svom djelovanju, predstavnici Lige kazali su predsjedniku Milanoviću kako su Udrugu osnovali jer su se stanovnici tih otoka teško odlučivali na preglede i nerijetko završavali u bolnici kada su već tumori uznapredovali. Zahvaljujući djelovanju Lige, u proteklih 20 godina stanovnicima omogućeno je preko 31 tisuću specijalističkih pregleda. Svake godine u organizaciji Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet napravi se oko dvije tisuće preventivnih pregleda na tim otocima zbog čega nema liste čekanja na tom području.
Istaknuli su, nadalje, kako za te preglede nisu potrebne tzv. crvene uputnice jer sve troškove snosi Liga, a liječnici su plaćeni po ugovoru o djelu. Time se omogućuje domicilnom stanovništvu mogućnost preglede na kućnom pragu bez dugotrajnih vožnji do bolnica, rečeno je na sastanku. Prema riječima predsjednika Lige Nike Violića, „Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet najljepša je stvar, uz Pelješki most, koja se dogodila tim otocima jer je mostom ljubavi, empatije i osobnog žrtvovanja spojila ljude kojima treba pomoć“.
Nadalje, predstavnici Lige su kazali kako čak 90 posto novca potrebnog za djelovanje osiguravaju sami kroz razne prodajne akcije i sudjelovanje na turističkim i sličnim događanjima, dok im samo 10 posto potreba osiguravaju jedinice lokalne samouprave. Zahvaljujući angažmanu Lige, rečeno je, kupljena je medicinska oprema vrijedna više od pet milijuna kuna, a na području Dubrovačko-neretvanske županije osigurana su čak četiri mamografa.
Predsjednik Milanović podržao je djelovanje Lige te njenim članicama i članovima – kojih je više od pet tisuća – izrazio zahvalnost za sve što su činili i dalje čine.
U izaslanstvu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet bili su, uz predsjednika Lige Nika Violića, potpredsjednica dr. Seka Palinić, članica Predsjedništva dr. Berta Radovanović, predsjednica Ogranka Pelješac Marija Šundrica, predsjednica Ogranka Mljet Marija Sršen te članice i članovi Lige Arminija Šeparović, Meri Pejović, Ante Mrgudić, Lenka Antičević, Dušanka Roso i Snježana Holovka.
Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.