Utorak, 30 Prosinac 2014 15:10

Izložba „AMBALAŽA 2014“ Featured

Written by Administrator
Rate this item
(0 votes)

Kako je tvornica limene ambalaže postala kuća za umjetnost pokazala je izložba pod nazivom „AMBALAŽA 2014“ nastala u interakciji veloluških likovnjaka. Izložba obuhvaća različite forme umjetničkog izražavanja (slike, skulpture, fotografije, multimedijalne projekcije, instalacije) međutim ključna poveznica nije samo u programu umjetnika već u prostoru u kojem se odvija.

Priča o tvornici počinje šezdesetih godina prošlog stoljeća i pretežna djelatnost joj je bila proizvodnja ambalaže lakih metala, i to limenki za ribarsku industriju. Tvornica uslijed krize u ribarskoj industriji gasi proizvodnju i pada u stečaj te je prostor sve do ovaranja izložbe zapušten i izvan funkcije.

Postavljanjem umjetničkog djela u prostor nekadašnje tvornice, i njenog oživljavanja kreativnim i zanimljivi idejama Velolučana transformiralo je skladište limene ambalaže u skladište kulture. Naizgled umjetnička akcija postaje znatno kompleksnija i u sebi nosi više slojeva i razina isčitavanja.

Revitalizacijom napuštenog objekta i davanjem druge šanse tvornici, ne promatramo umjetničko djelo samo u novom konteksu već propitujemo i ideju kulturne institucije. Limena konzerva je jedna memorija vremena, tj. reminiscencija na doba kada je prehranjivala mjesto.

U procesu proizvodnje ambalaže ona je jedino što je ostalo od glomaznih strojeva koji su ispunjavali ovaj prostror. Danas prostor tvornice, nalik velikom ateljeu, prikazuje produkt djelovanja umjetnika, ali i nove oblike javnog života i moguće smjerove razvoja mjesta te postaje, a nadam se da će i ostati mjesto okupljanja i produbiti svijest o umjetnosti te otkriti nove oblike umjetničkog izraza.

Izvor: Vela Luka Online

Read 1181 times