Kategorija: Vijesti
Hitova: 855
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i gitara
Zdravka Damjanović rođena je 20.12.1992. u Splitu. Za vrijeme osnovnoškolskog obrazovanja u Supetru na otoku Braču, pohađa privatne satove klavira, baleta te samostalno uči svirati gitaru. Školu likovnih umjetnosti u Splitu upisuje 2007. godine. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja sudjeluje u radu nekoliko glazbenih sastava, izlaže na nekoliko skupnih izložbi te dobiva priznaje Grada Supetra za glazbeni doprinos.
Nedugo nakon upisa Umjetničke akademije u Splitu, sudjeluje u hrt-ovoj emisiji Pjevaj moju pjesmu te sa supetarskom glazbenom ekipom dolazi do polufinala. Tri godine kasnije, 2014. godine stječe akademski naziv sveučilišna prvostupnica dizajna vizualnih komunikacija (univ.bacc.art.) te upisuje diplomski studij na istoj ustanovi (Dizajn u novim medijima; modul Tipografija) u klasi docenta dr.sc. Nikole Đureka, poznatog svjetskog tipografa. Iste godine sudjeluje u prvoj sezoni hrvatske inačice glazbenog showa The Voice, a 2015. godine promovira svoj prvi singl Večer iza nas, osvaja prvu nagradu publike i drugu nagradu žirija na 21. Večeri francuske šansone (hnk Split) te posebnu nagradu na festivalu Chants, sons sur scene u rumunjskom Baia Mareu.
Za vrijeme studija sudjeluje na nekoliko radionica priznatih svjetskih dizajnera te na međunarodnoj radionici u sklopu Erasmus+ programa s ciljem unaprjeđivanja znanja o baštini i potpori osobnom i društvenom razvoju u francuskoj Provansi.
Apsolventsku godinu upisuje 2016., a 2017. stječe akademski naziv magistra likovnih umjetnosti (mag.art.) na Arthouse - College of Visual Arts u Ljubljani. Za vrijeme cijelog školovanja samostalno se obrazuje u vidu glazbene produkcije i opreme, sudjeluje u raznim glazbenim projektima i suradnjama te aktivno od 2012. godine samostalno djeluje kao hotelska i event glazbenica.
U studenom 2018. godine osvaja drugu nagradu žirija na 24. Večeri francuske šansone (hnk Split), a u ožujku 2021. prvu nagradu žirija na istoj manifestaciji u foayeru splitskog kazališta. Aktivno sudjeluje u radu Prijatelja šansone splitske Prokulture - Opservatorija kulturnih politika od 2015. godine. Živi i djeluje u Supetru, ima brata blizanca Tomislava, uspješnog mladog klasičnog pijanista.
 
https://www.mixcloud.com/radiomvl/zdravka-damjanović-gošća-emisije-sve-je-lako-kad-si-mlad/