Category: Vijesti
Hits: 160
Print

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

HPD Mareta Vela Luka ove godine slavi 10 godina osnutka i rada. Tim povodom današnji gost emisije Četvrtkom aktualno bio je predsjednik HPD Mareta Dalibor Vlašić  koji je govorio o aktivnostima HPD Mareta. HPD Mareta osnovano je 27. siječnja 2010. uz potporu Hrvatske gorske službe spašavanja, Općine Vela Luka i Turističke zajednice Vela Luka. Društvo danas ima oko 60 članova.


“Osnovna aktivnost društva je organizacija izleta i predavanja s ciljem približavanja prirodi i poticanja izlazaka u prirodu. Od samog osnivanja društvo organizira jednodnevne izlete po otoku Korčuli i Pelješcu. To su bili prvenstveno izleti na Hum (brdo pored Vele Luke), Kom (508 m ) i Sv. Ilija (961 m) na Pelješcu”, navodi predsjednik HPD Mareta Dalibor Žuvela, koji je vrlo zadovoljan dosadašnjim radom društva, i velikom odazivu i članova društva i onih koji to nisu, kada se radi o brojnim akcijama koje organizira HPD Mareta.
Višednevni izleti organizirani su po otocima Hvaru, Mljetu, Lastovu, Visu i Braču. Posebno su bili zanimljivi višednevni izleti brodom na Lastovo (2014), Vis (2015) i Šćedro –Pelješac (2016).
Slijedeći višednevni izleti bili su na kontinentu bliže našem otoku: Sniježnica, Omiška Dinara, Mosor, Kozjak, Promina, Velebit, Paklenica, a i na udaljenije krajeve kao Samoborsko Gorje, Medvednica, Tara planina, Prokoško jezero, Durmitor, Orijen, Čvrsnica, Kanjon Drine i Stol – Begunjščica.
Slijedeća aktivnost je edukacija, tako da se redovito održava škola za članove i djecu.
Do sada je veći broj članova završio tečajeve za markiranje, opću planinarsku školu i tečaj za planinarske vodiče. S ciljem odgajanja novih ljubitelja prirode održavaju se i dječje planinarske škole s praktičnim radom u prirodi.
Redovito se organiziraju čišćenja starih zaraslih puteva i održavaju se već očišćeni, s ciljem očuvanja prirode i približavanja ljepote našeg otoka turistima i domaćim ljudima. Do sada je očišćeno oko 40 km staza i puteva u organizaciji našeg društva. Markiramo puteve interesantne za posjetitelje, tako da smo do sada markirali oko 25 km puteva oko Vele Luke. Najznačajniji markirani putevi su:
• Kružni put do starog sela Dub,
• Put na brdo Hum
• Stari put iz Triporata i Potirne do Vele Luke
Svi ljubitelji prirode, pa tako i planinari zalažu se za očuvanje okoliša, tako da našim ponašanjem u prirodi i zalaganjem nastojimo smanjiti negativne uticaje društva i turizma na prirodu.
Kada se održavaju natjecanja trkačka ili biciklistička pružamo pomoć u organizaciji, ali se i natječemo.
U sklopu međunarodnog tjedna promicanja tjelesne aktivnosti Move Week 2017 prvi put je organiziran izlet za sve Velolučane na brdo Hum, pod nazivom “U susret zdravlju”. Preko 120 učesnika popelo se do utvrde na vrhu Huma i uživalo u druženju i ukusnom grahu.
Dobro suradnju imamo s HGSS te sa susjednim planinarskim društvima Spivnik-Blato i Sv. Ilija-Orebić kao i sa Županijskim planinarskim savezom.
Ime Mareta ukazuje na našu povezanost i ljubav prema moru. Mareta je poznata po svojoj energiji i ustrajnosti.
Cilj društva je razvijati ljubav prema prirodi i očuvanje prirode na kopnu i moru. Organizirat izlete za članove ali i za širu zajednicu, čišćenje, markiranje i održavanje staza, školovanje, pomaganje u organizaciji sportskih natjecanja i drugih aktivnosti vezanih za prirodu.