Kategorija: Vijesti
Hitova: 1980

Fotografija Radio M - Vela Luka 90.1 MHz.

Općina Vela Luka sudjeluje u izradi Zajedničke strategije za prilagodbu klimatskim promjenama u obalnim područjima

Drugi međunarodni partnerski sastanak u okviru projekta JOINT SECAP -  Zajednička strategija za prilagodbu klimatskim promjenama u obalnim područjima (Joint strategies for climate change adaptation in coastal areas) održava se u Veloj luci 18. i 19. lipnja 2019.  Projekt je financiran preko Programa INTERREG Italija – Hrvatska, a među osam partnera iz Italije i Hrvatske je i Općina Vela Luka.

Kako je u pozdravnom govoru istaknula načelnica Općine Katarina Gugić, riječ je o prvom INTERREG projektu koji se provodi na području Vela Luke, a na kojem surađuju partneri iz Hrvatske i Italije.

-S obzirom da već imamo Akcijski plan učinkovitog gospodarenja energijom, drago nam je da u ovu priču možemo uključiti i klimatske promjene. Vjerujem da ćemo kroz ovaj projekt poboljšati praćenje klimatskih promjena na otoku Korčuli kao i iskoristiti potencijalne prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih akcijskih mjera, sve u svrhu daljnjih investiranja i pokretanja novih poslovnih aktivnosti na otoku Korčuli-istaknula je načelnica Gugić.

- Cilj je ovog projekta prikupiti podatke s terena s definiranih područja o nastalim promjenama nakon čega će se izraditi zajednička strategija za područje Italije i Hrvatske.  Također će se osmisliti mjere koje će pomoći ovim područjima u prilagodbi na klimatske promjene-pojasnila je  Barbara Mirošević, komunikacijska koordinatorica projekta- dodajući kako su lokalni stanovnici svjesni fenomena klimatskih promjena. -Primjerice, godinama imamo ljeta s vrlo visokim temperaturama, bez kiše, a samo u svibnju ove godine  na otoku Korčuli zabilježena je količina padalina koju smo obično imali u tijeku jedne cijele godine. Ekstremi su postali vrlo izraženi, što posebno mogu osjetiti poljoprivredni proizvođači- kazala je.

Kroz projekt će se raditi na podizanju svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene kroz radionice, seminare, web stranice, oglašavanja i promotivne materijale.  Prikupljat će se podaci te izraditi procjene rizika vezanih uz klimatske promjene te konačno i web platforma koja će svim zainteresiranim omogućiti besplatan pristup podacima i studijama o rizicima klimatskih promjena te klimatskim i energetskim mjerama.

Drugog dana partnerskog sastanka planirano je potpisivanje Sporazuma o suradnji na projektu JOINT SECAP između predstavnika jedinica lokalne samouprave otoka Korčule.

Inače, prva faza projekta je usmjerena na razvoj i primjenu metodologije za Zajednički akcijski plan održivog gospodarenja energijom i klimatskim promjenama (Joint Sustainable Energy and Climate Action Plans -SECAP). Druga faza počinje kada se analize i podaci prenesu na web platformu, djelujući kao koristan alat za razvoj scenarija koji će se provoditi u Zajedničkim akcijskim planovima, koji su ujedno i glavni rezultat projekta.

Glavni partner na projektu je Sveučilište Camerino iz Italije, a ostali partneri su također, IRENA - Istarska Regionalna Energetska Agencija, Grad San Benedetto del Tronto, Usluga energetske politike, kvaliteta zraka, nacionalni informacijski sustav zaštite okoliša odjela za javne radove, teritorijalno upravljanje i politike zaštite okoliša regije Abruzzo, Grad Pescara, Internacionalni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša - Sdewes centre, Primorsko-goranska županija, Splitsko-dalmatinska županija, Općina Vela Luka.

Projekt traje 30 mjeseci počevši od  1. siječnja, 2019. godine, a povodit će se do 30. lipnja, 2021. godine. Financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u iznosu od 1,780,628.88 € uz nacionalno sufinanciranja u iznosu od 314.228,63 € što daje ukupni proračun od 2.094.857,50 €.