Category: Gost u studiju
Hits: 1241
Print

Prvo izdanje Korčulanskih pjatanci, proljetnog festivala hrane i vina, održano je u proljeće 2017. god. kada su se korčulanski restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco's, Nonno, Radiona, konoba Maha, pupnatska konoba Mate te restorani Feral i More iz Lumbarde ujedinili u želji da lokalnom stanovništvu i posjetiocima predstave ponajbolje od eno-gastronomske ponude Korčule.

Potaknuti uspjehom prvog festivalskog izdanja i vođeni željom za stvaranjem što kvalitetnijeg gastronomskog događanja, navedeni ugostiteljski objekti u siječnju 2018. godine osnovali su udrugu «Korčulanske pjatance». Njegujući stoljetnu gurmansku tradiciju utkanu u identitet grada i otoka, glavni cilj udruge je razvoj Korčule kao odredišta visokokvalitetnog turizma zasnovanog na vrhunskoj gastronomiji, enologiji i izvornom gostoprimstvu.

Kroz raznolike ponude hrane i pića korčulanski ugostitelji dalmatinsku kuhinju predstavljaju kao spoj tradicionalnog i modernog, kreiranu u harmoniji sa sezonskim blagodatima jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora. Kreativnim jelovnicima osmišljenima posebno za ovu prigodu, a koji će se u tjednu održavanja festivala svakodnevno izmjenjivati na korčulanskim trpezama, lokalni znalci predstavljaju svoja gastronomska dostignuća po popularnim cijenama. „Proljetni termin održavanja manifestacije logično je rješenje uzevši u obzir bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju ili svoj kvalitativni vrhunac imaju upravo u ovo doba godine.

Proljeće se tako afirmiralo kao inspiracija kojoj osim korčulanskih kuharica i kuhara nisu odoljeli ni poznati korčulanski i pelješki vinari kojima su vino, loza, more i (polu)otok nepresušno nadahnuće za nove stilske interpretacije Pošipa, Grka i Plavca malog, od kojih će mnoge biti predstavljene u tjednu održavanja festivala, te će zasigurno obilježiti berbu 2018. i odrediti vinske trendove u predstojećoj sezoni“, navodi današnja gošća emisije Kulturni krajolik.

Emisiju možete poslušati na sljedećem linku: MIXCLOUD - RADIO M